top of page

Oogstbericht 2022

Na de historisch kleine oogst 2021 dreigde de oogst 2022 weer klein te worden. Ook dit jaar is er nachtvorst geweest, maar dat was niet de oorzaak van de dreigende kleine oogst. Het gebrek aan water leek dit jaar de boosdoener te worden. Gelukkig is er vanaf de tweede week augustus de nodige regen gevallen, net op tijd om een mooie oogst veilig te stellen.



Ook dit jaar begon het groeiseizoen vroeg met hoge temperaturen in maart. In de nachten van 2, 3 en 7 april sloeg de nachtvorst dan ook weer toe. Alles werd uit de kast gehaald om een herhaling van 2021 te voorkomen. Het leverde weer de inmiddels bekende plaatjes op met kaarsen, windmolens en strobalen. Ook voor de nacht van 9 april was er vorst aangekondigd. Gelukkig bleef de kou toen beperkt. In de Mâconnais was er alleen in de nacht van 3 april sprake van nachtvorst, maar die heeft wel voor de nodige schade gezorgd.



In de periode daarna was het eigenlijk best goed weer. De vruchtzetting verliep goed. Hier en daar zag je wat trossen die niet goed gesloten waren en vruchten van ongelijke grootte. Zelf was ik eind juni een weekje in de Bourgogne. Het was een rare week wat het weer betreft. Aan het begin van de week zaten we in de staart van een hittegolf. Temperaturen van boven de 40 graden werden makkelijk gehaald. In de tweede helft van die week sloeg het weer helemaal om en zijn er enorme hoeveelheden water gevallen. De grond was helemaal hard en gesloten door het warme weer. Door de aangekondigde regen zag je overal wijnboeren druk in de weer om de grond los te maken. Er is zoveel water gevallen dat er stroompjes ontstonden over muurtjes de wijngaarden uit, de weg op. Er ontstonden plassen die ik nog niet eerder had gezien. In Gevrey- Chambertin was het zelfs zo erg dat er zandzakken aan te pas moesten komen om te voorkomen dat de kelders volliepen met water: https://twitter.com/arieunier/status/1539600439494189059


De zomer verliep verder vergelijkbaar met de zomers van 2018, 2019 en 2020: warm en droog. In tegenstelling tot deze jaren was er dit jaar een aanval van meeldauw die op een aantal plaatsen de druiven heeft aangetast. Gelukkig was dit goed beheersbaar en lang niet zo erg als in 2021. Het blad aan de stokken zag er overigens prachtig groen uit.



De warmte en droogte heeft voor de nodige waterstress gezorgd, vooral bij de jonge stokken. Dat maakte het kiezen van een oogstdatum niet gemakkelijk. De regen in augustus zorgde ervoor dat de waterstress werd opgeheven en dat de rijping van de druiven weer op gang kwam. Extra water zorgt ook voor verdunning van het sap in de druiven, waardoor de suikergehaltes weer wat afnemen. Uiteindelijk zijn in de Côte de Beaune de eerste boeren begonnen op 19 augustus. Een week later, rond 26 augustus, was daar iedereen begonnen. In de Mâconnais en de Côte Chalonnaise zijn ze eind augustus begonnen. In de Côte de Nuits zijn de meesten wat later begonnen, namelijk begin september. Sommigen zijn zelfs pas 5 september begonnen. In de Chablis zijn ze rond dezelfde tijd begonnen.


Opvallend is dat het voor ons steeds lastiger wordt om in een week alle boeren te bezoeken tijdens de oogst. In het verleden waren veel boeren op hetzelfde moment met bezig met oogsten. Nu lopen we er tegenaan dat de eerste al klaar is, terwijl anderen nog moet beginnen. Los van dat het klimaat hier een rol in speelt, is er ook een positieve ontwikkeling te zien. Twintig jaar geleden was het namelijk vooral kuddegedrag: als er één begon te oogsten in een dorp volgde vaak niet lang daarna de rest. Nu zien we steeds meer boeren die heel bewust bezig zijn met het alcoholpercentage, rijpheid, zuren, etc. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een paar dagen oogsten en vervolgens weer een aantal dagen stoppen, zodat de verschillende percelen precies op het juiste moment geplukt kunnen worden.


Wat kunnen we verwachten van dit jaar? Qua volume horen we optimistische geluiden. In de Côte de Beaune hebben de Premiers Crus en Grands Crus het zwaarder gehad dan de regionale en village wijnen. Doorgaans vind je de beste condities op het midden van de helling, maar bij een tekort aan water heb je ook niets aan veel zon en een goede drainage. Hier is helaas het volume dan ook lager dan normaal. Desondanks wordt de oogst 2022 bestempeld als een nagenoeg normale oogst. Ook over de kwaliteit zijn ze zeer tevreden. De vergelijking met 2020 heb ik een aantal keer voorbij horen komen, maar dan met minder alcohol.


Over de prijzen is helaas minder positief nieuws te melden. In het verleden daalden de prijzen na een goed oogstvolume. Door de enorme vraag die er op het moment is naar wijnen uit de Bourgogne en de zeer kleine oogst 2021 zijn de kelders bij veel boeren echter leeg. Om hun klanten weer van wijn te voorzien, lijken steeds meer boeren die een deel aan de handel verkochten daarmee te stoppen of gestopt te zijn. Het kleinere aanbod helpt ook niet om de vrac-prijzen te laten zakken. De eerste geluiden zijn dat de prijzen van de regionale wijnen en de village wijnen hangen rond het niveau van vorig jaar. De prijzen van de Premiers Crus lijken verder te gaan stijgen, omdat er minder is. De prijzen van Grands Crus worden vaak al voor de oogst vastgesteld, dus daarvan is al bekend dat ze gestegen zijn. We zijn echter al blij dat er wijn van de oogst 2022 te koop zal zijn!

 

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page